Poklon treh kraljev iz leta 1623 v cerkvi Sv. Trije kralji

Njegovi krili sta poslikani spredaj s prizori Rojstva, Poklona treh kraljev, Bega v Egipt in Marijine smrti, zadaj pa s štirimi prizori misijona, ki stilno popolnoma ustrezajo načelom provincialnega alpskega manierizma.

Manierizem je umetnostni stil, poimenovan po italijanski besedi maniera (pomeni »način, osebni stil, manira«), ki se je pojavil med renesanso in barokom. V Italiji je tajal od 1515 do leta 1600. Manierizem je bil hkrati v slikarstvu, kiparstvu, glasbi, književnosti in gradbeništvu. (Wikipedija).

Ta oltar so leta 1938 sestavili iz prejšnjega glavnega oltarja in stranskega, posvečenega Janezu Krstniku.  Oltar Janezu Krstniku je bil po tipu krilni oltar, ki ga je leta 1623 poslikal radgonski slikar Sebastijan Jonada. Ohranjena je njegova slika Pridiga Janeza Krstnika, tempera na les, ki jo je prerisal iz grafike Jacquesa di Bieja rojenega leta 1581 v  Antwerpnu.  Vdelana je bila glavna skupina Poklona treh kraljev iz nekdanjega glavnega oltarja iz leta 1620.  Slike na les so pomemben spomenik zgodnjega baroka, ki je idejno in oblikovno povezana z največjimi slikarji in grafiki 17. stoletja v Italiji, Nemčiji, Flamski in Nizozemski. Poklon treh kraljev iz leta 1623 je zadnji poznani krilni oltar v Sloveniji.

4 EkumuzejK 65 Poklon treh kraljev iz leta 1623 v cerkvi Sv trije kralji4 EkumuzejK 67 Poklon treh kraljev iz leta 1623 v cerkvi Sv trije kralji1