TEHNIŠKA DEDIŠČINA EKOMUZEJ DOLINA POZITIVNIH ENERGIJ BENEDIKT Tehniški dnevi SADOVNJAK FRANCETA JANČARJA (1820 - 1889)

Obisk novega tradicionalnega travniškega  sadovnjaka zasajenega v smeri severozahod jugovzhod na od podrasti očiščenem pobočju nasproti stanovanjske hiše Slatinska cesta 19, Benedikt. Tu blizu tudi raste ena najstarejših trt samorodnic – jurka stara okoli 150 let.

V sadovnjaku je šestnajst jablan. Z zasaditvijo in ohranitvijo tradicionalnega travniškega sadovnjaka, predvsem z udomačenimi in avtohtonimi sortami jablan in trt, želimo ohraniti avtohtonost slovenskogoriške  krajine in življenjski prostor mnogih rastlin in živali.

Nasada sta posvečena očetu slovenskega eko sadjarstva Francetu Jančarju (1820, Črešnjevci - 1889, Zbigovci). Franc Jančar je bil duhovnik, narodno zavedni Slovenec in napreden sadjar, vinogradnik in umni gospodar. Najsrečnejši je bil kot kaplan pri Sv. Benediktu, ko sta skupaj z Dominikom Čolnikom širila moderno kmetijstvo in slovensko kulturo med ljudmi.  Jančar je pozneje bil najbolj bran avtor po lastnih izkušnjah napisanih knjigah o sadjarstvu, vinogradništvu in gospodarstvu, ki so izhajale v Mohorjevi družbi in kot nasveti v časopisih.

Čas ogleda in interpretiranja je 45 minut. Interpretacijsko vodenje je prilagojeno starosti učencev in šolskim predmetom.

Prispevek za  strokovno vodenje. Programe bomo konkretizirali in dogovorili s šolami.