Župnišče pri cerkvi sv. Benedikt

Oglejte si srednjeveško župnišče ob lepi  stari lipi.  Župnišče pri cerkvi je kvaliteten primer gradnje stanovanjske stavbe iz 17. stoletja, ki verjetno v osnovi skriva srednjeveško osnovo.

Znamenitost župnišča je galerija portretov župnikov iz 18. in 19. stoletja. 

Priznani strokovnjak za grboslovje Aleksander Hribovšek meni, da je grb nad glavnim vhodom župnišča Sv. Benedikt v Slovenskih goricah verjetno iz 17. stoletja. Na ščitu je zagotovo konj, ker ni prostora za rog na glavi. Po pregledu nekaj tisoč grbov je  Hribovšek presenečeno ugotovil, da so samorogi vsaj desetkrat bolj pogosti v grbih v Sloveniji kot konji. Neverjetno in zanimivo. Po pregledu literature je  našel na Štajerskem samo dve rodbini v. Gleispach in v. Seenuss, ki sta imeli konja oziroma sta imeli tudi konja v svojem grbu. Po do sedaj znanih podatkih je benediški grb s konjem na grbovnem ščitu zelo redek, saj je verjetno tretji rodbinski grb s to podobo na Štajerskem. Ne vemo komu je pripadal.

15 EkomuzejB 6 Zupnisce pri cerkvi sv Benedikt je umetnostno zgodovinski in etnoloski spomenik15 EkomuzejB 11 Zupnisce pri cerkvi sv Benedikt je umetnostno zgodovinski in etnoloski spomenik detajl