Tradicionalni kmečki vrt v Benediktu

Pri Osnovni šoli Benedikt smo za vas pripravili tradicionalen kmečki vrt s tradicionalnimi in sodobnimi vrtninami.  Zasajen je po permakulturnih načelih in obdan z leseno ograjo.  Zasnovo in postavitev vrta je pripravil Permakulturni inštitut iz Maribora.

Priprava vrta je potekala ves dan dne , 3. 5. 2029, v obliki delavnice. Z veseljem so sodelovali članice Društva kmečkih žena in deklet Benedikt, člani Društva upokojencev Benedikt, Turistično - vinogradniškega društva Benedikt in Turističnega društva Atlantida.

Vrt posvečamo  Franu Kocbeku (1863 - 1930), ki je bil učitelj, botanik, planinski pisec in organizator planinstva.  Rojen je bil na Ločkem Vrhu pri Benediktu dne, 26. januarja 1863,  in umrl je dne, 7. avgust 1930, v Gornjem Gradu. Leta 1891 je napisal članek »O nalogi šolskega vrta« za učiteljsko glasilo Popotnik, kjer ugotavlja, da je bila Štajerska pravi eldorado šolskih vrtov v vsej Evropi.  Tudi ljudska šola pri Sv. Benediktu je takrat imela šolski vrt, ki ga je vodil učitelj F. Bergant.

23 EkomuzejA 1 Tradicionalni kmecki vrt v Benediktu23 EkomuzejA 3 Tradicionalni kmecki vrt v Benediktu