Vzorčna tradicionalna sadna drevesa in trte v Benediktu

Vašem obisku in sadjarskim delavnicam je namenjen nov tradicionalni travniški sadovnjak zasajen v smeri severozahod jugovzhod na od podrasti očiščenem pobočju nasproti stanovanjske hiše Slatinska cesta 19.

Šestnajst jablan so v petek, 29. 3. 2019, zasadili prostovoljci Turističnega društva Atlantida (5 bobovcev, 3 štajerske mošanclje, 2 carjeviča, 2 grafenštajna, 2 damasonska kosmača, 1 krivopecelj in 1 kanadko). V soboto, 30.  3. 2019, so nadaljevali s saditvijo trt za brajde. Zasadili so 9 vlačenic  starih sort ( 1 klinton, 3 jurke, 2 šmarnici in 2 aramona).  Vlačenica je z zemljo pokrita rozga, ki požene korenine.

Nasada sta posvečena očetu slovenskega eko sadjarstva Francu Jančarju (1820, Črešnjevci - 1889, Zbigovci). Franc Jančar je bil duhovnik, narodno zavedni Slovenec in napreden sadjar, vinogradnik in umni gospodar. Najsrečnejši je bil kot kaplan pri Sv. Benediktu, ko sta skupaj z Dominikom Čolnikom širila moderno kmetijstvo in slovensko kulturo med ljudmi.  Jančar je pozneje bil najbolj bran avtor po lastnih izkušnjah napisanih knjigah o sadjarstvu, vinogradništvu in gospodarstvu, ki so izhajale v Mohorjevi družbi in kot nasveti v časopisih.

24 Ekomuzej 1 Vzorcna tradicionalna sadna drevesa in trte v Benediktu