PO VINOGRADNIŠKI UČNI POTI NA SVETI ANI, POSTIČ JE OTROKOM PRIPOVEDOVAL ZGODBE O NAPREDNEM KMETISTVU IN O DRUŽINI KRALJEVE HČERKE MARIJE KAROLINE DE BERRY (1798 – 1870)

Sprehajali se boste po krajih, kjer so ljudje nekaj stoletij živeli od gojenja vinske trte in prodaje vina. Vinogradniška učna pot  pri Sv. Ani je dolga 0,6 km z 10. postajami in pogovarjali se bomo o: trtah, grozdju, vinu, vinogradniških legah, geologiji, podnebju, življenju, kulturi in zgodovini kraja. Pot je posvečena je Francu Postiču (1794 – 1861), kirurgu, naprednem vinogradniku in sadjarju in Francu Trummerju (1800 – 1858), nadvrtnarju in piscu vinogradniških in sadjarskih strokovnih knjig ter člankov. Ohranil nam je slovenska imena starih sort trt. Franc Postič je bil velik prijatelj otrok. Z njimi se je sprehajal  po vinogradih in sadovnjakih. Pripovedoval jim je zgodbe o naprednem kmetijstvu, o zdravljenju rastlin in živali, saj je bil tudi živinozdravnik. Oktobra 1855 so obiskali lepo Sv. Ano in pri Postiču malicali snaha zadnjega  francoskega kralja  Karla X. Burbonskega  Marija Karolina  vojvodinja de Berry (1798 – 1870) z drugim možem grofom Karlom Lucchesi Palli, svojimi hčerkami, sinom prestolonaslednikom francoskega kraljestva in nekaj dni Francoskim kraljem Henrijem V. in njegovo ženo Marijo Terezijo von Österreich-Este ter z bogatim spremstvom. To je bil najznamenitejši obisk Sv. Ane. Med krajema Spodnjo in Zgornjo Ščavnico  so na hribu nad dolino reke Ščavnice zgradili leta 1654 leseno kapelo, med leti 1693 in 1705 pa sedanjo župnijsko cerkev sv. Ane. V lepo urejenem kraju in okolici je še več muzejskih zbirk in ohranjenih spomenikov kulturne dediščine.

Izhodiščna točka sprehoda  je središče Sv. Ane pod razgledno nadstrešnico. Čas hoje in ogledov 2 uri. Interpretacijsko vodenje je prilagojeno starosti otrok in njihovim interesom. Število udeležencev: najmanj dve odrasli osebi.