LENART V SLOVENSKIH GORICAH, PO POTEH DR. JOŽEFA MURŠCA (1807–1895) IN EMILIJANA LILEKA (1851–1940), KI STA TU PREŽIVELA OTROŠTVO

Mesto Lenart v Slovenskih goricah je središče osrednjih Slovenskih goric, ki so največje gričevje v Sloveniji. Lenart se razteza na terasi med potokoma Velka in Globovnica. V tem delu se nahaja staro mestno jedro z osrednjim trgom. Sprehodili se boste tudi do akumulacijskega jezera Radehova in nazaj čez Polano.  Skozi zgodbe dečkov Jožefa in Emilijana, ki sta hodila v šolo pri Lenartu in živela pri svojih sorodnikih, boste spoznali življenje na podeželju v 19. stoletju oziroma v času med leti 1814 do 1860. To je bil čas začetkov slovenskega šolstva in boja za enakopravnost slovenščine od leta 1848 naprej.  Bil je tudi čas naprednega kmetijstva, sadjarstva in vinogradništva, čas propadanja fevdalizma in začetek industrijske revolucije. Dr. Jožef Muršec (1807–1895) je bil duhovnik, profesor, dobrotnik in najpomembnejši Slovenec v gibanju Zedinjena Slovenija 1848. Emilijan Lilek (1851–1940) pa je bil profesor zgodovine in zemljepisa na gimnazijah v Zadru in Celju ter pisec učbenikov , člankov in strokovne literature.

Začetek sprehoda na parkirišču pri Avtobusni postaji Lenart.

Čas hoje in ogledov 2,5 ure. Interpretacijsko vodenje je prilagojeno starosti otrok in njihovim interesom. Število udeležencev: najmanj dve odrasli osebi.