NARAVA IN NARAVNA DEDIŠČINA EKOMUZEJ DOLINA POZITIVNIH ENERGIJ BENEDIKT Naravoslovni dnevi SPECIMO KRUH IZ LOKALNO PRIDELANE PŠENICE IN RŽI

Ekskurzija je primerna za učence prve in druge triade (naravoslovni dan). Čas trajanja: 4 ure. Primerni termini so vse leto. Lokacij je na kmetija blizu Benedikta. Učenci morajo imeti letnemu času primerna oblačila in čevlje.

Potek dejavnosti:

Sprejem skupine na parkirišču ob OŠ Benedikt.  Predstavitev poteka ekskurzije z napotki za delo. Peš odhod do kmetije po Ekomuzeju. Kratka predstavitev Ekomuzeja. Ob poti ogled kmetijske krajine in njiv ter travnikov. Ogled kmetije s strokovnim vodenjem. Delavnica peke kruha (otroci zamesijo in oblikujejo svoje kruhke, ki jih skupaj spečejo v krušni peči). Pečen kruh vzamejo iz peči. Malico otroci prinesejo s seboj. Dodatna ponudba v jesenskem času je stiskanje mošta iz domačih jabolk.

Delavnica traja do dve uri in pol. Organiziramo jo za skupine vsaj 20 otrok, če je otrok več, se razdelijo v skupine. Ura prihoda je po dogovoru. Otroci gredo peš nazaj do šole.

Cilji:

  • spoznavanje kmetijske krajine, Ekomuzeja in kmetije,
  • spoznavanje sestavin kruha,
  • spoznavajo zgodovino in vlogo kruha v življenju,
  • razvijanje ročnih spretnosti,
  • razvijanje timskega dela.

Prispevek za stroške materiala in strokovno vodenje z animacijo. Programe bomo konkretizirali in dogovorili s šolami.