SV.ANA, SEVERJEVA ZBIRKA STARIN V ŽICAH, NAJVEČJA ZASEBNA MUZEJSKA ZBIRKA V SLOVENSKIH GORICAH

V Žicah v zaključku prijetne dolinice južno pod Sv. Ano ob vodnatem izviru živi na kmetiji s svojo družino Anton Sever. Antona zanimajo raznorazne starine že od mladih let. Začudili in navdušili se boste v Antonovi muzejski zbirki z nekaj tisoč predmetov. Večina predmetov je iz vsakdanjega življenja ljudi ali zapuščina naših prednikov. Mnogi izdelki pa so danes že redkost ali neznana znamenitost. Zbirko sestavljajo predmeti potrebni za življenje na kmetiji (ročna orodja od najstarejših do traktorja, posoda, obleka, spominki, fotografije, knjige, pohištvo itd.), orodja in izdelki obrtnikov in domačih mojstrov (mizarska, tesarska, gozdarska, vinogradniška, krojaška, čevljarska, kovaška …), industrijski izdelki, zbirka radijskih sprejemnikov, analognih fotoaparatov in opreme ter mnogo drugih stvari.

Največja vrednost zbirke pa je Antonovo znanje o zgodovini, izdelavi in uporabi razstavljenih predmetov.  Znanje si je nabiral vse življenje skupaj s predmeti. Za vsako stvar pozna zgodbo, ki jo z navdušenjem pripoveduje obiskovalcem.

Izhodiščna točka sprehoda  je parkirišče nad hišo Žice 47a, 2233 Sv. Ana. Čas hoje in ogledov najmanj 2 uri. Interpretacijsko vodenje je prilagojeno starosti otrok in njihovim interesom. Število udeležencev: najmanj dve odrasli osebi.