COGETINCI, ČEBELARSKI MUZEJ JOŽE HAUZER

Do domačije Hauzer se pripeljemo skozi gozd na rahlo pobočje. Gospodar  Jože Hauzer  je izvrsten čebelar, ki s pomočjo doživetih zgodb razloži proces nastajanja medu od najstarejših časov do modernih naprav.  Pokaže vam čebele med delom in več originalnih starih čebelnjakov. V muzeju so največja znamenitost Jurančičevi čebelnjaki in čebelarske naprave stare tudi preko 100 let.  Zanimiva je redka zbirka s slamo pletenih panjev, ki so bili prvi umetni panji. Sledi razvoj lesenih panjev do najnovejših plastičnih.  Ljudje v Slovenskih goricah so bili vedno iznajdljivi in so si sami izdelali iz lesa in železa večino čebelarskega orodja.  Vse to boste videli v zbirki.

Na  domačiji Hauzer je še mnogo zanimivosti. Gojijo nekaj avtohtonih domačih živali, med njimi kokoši štajerke.  Izmed tehnične dediščine sta zanimiva gepelj in žaga s pogonom na motor iz Tamovega tovornjaka.

Izhodiščna točka sprehoda  je na domačiji Hauzer, Cogetinci 25, 2236 Cerkvenjak. Čas ogledov 2 uri. Interpretacijsko vodenje je prilagojeno starosti otrok in njihovim interesom. Število udeležencev: najmanj dve odrasli osebi.