Termomineralna voda iz vrtine Be-2 v Benediktu

Med obiskom Ekomuzeja boste spoznali Vrtino termomineralne vode Be-2. Vrtina je najpomembnejše geološko odkritje v Slovenskih goricah in ima velik turistično gospodarski pomen.

Termomineralna voda je bakteriološko neoporečna. Po kemični sestavi je naravna mineralna voda in lahko jo imenujemo tudi slatina. Termalna voda je primerna za manjšo termoelektrarno, ogrevanje prostorov in za balneološko uporabo v bazenih.
»Območje Benedikta ima v Sloveniji izmerjen največji geotermični gradient, ki je dvakrat večji od slovenskega povprečja, vendar do pričetka tega projekta niso bile nikjer v Sloveniji v paleozojskih metamorfnih kameninah najdene količine termalne vode, ki je za proizvodnjo geotermalne energije v velikem obsegu nujno potrebna. Geotermalna vrtina Benedikt-2/03 (Be- 2/03), je navrtala dva glavna geotermalna vodonosnika, manjšega v globini 1492 m in velikega v globini med 1848 in končno globino vrtine 1857 m. Zaradi tehničnih razlogov vrtanja ni bilo mogoče nadaljevati. V eksploatacijskem delu je pri vrtanju kot fluid bila prvič v Sloveniji namerno uporabljena izključno voda. Ta metoda vrtanja se je izkazala kot zelo uspešna, saj nam je prvič uspelo v paleozojskih metamorfnih kameninah zajeti pomembne količine termalne vode.« (dr. Peter Kralj: Geotrmalna energija v Benediktu, EDES, 4/2004 str. 95.)