Gotska cerkev Sv. Treh Kraljev v Slovenskih Goricah

Vabimo vas na obisk enega najlepših gotskih spomenikov v Slovenskih goricah. Cerkev Sv. treh kraljev je gotska arhitektura namenjena tudi zadovoljevanju duhovne potrebe po lepoti.

V gotski cerkvi so združena  matematična in astronomska spoznanja ter gradbene in umetniške veščine z namenom zadovoljevanja duhovnih potreb.

Geometrijski liki (pravokotnik, kvadrat, krog) in  geometrijska telesa (kvader, kocka, valj, krogla) so osnove arhitekturne konstrukcije. Lepota in skladnost geometrijskih likov in teles je značilnost gotske umetnosti (arhitektura, kiparstvo, slikarstvo).

Sestavine arhitekture so:  lokacija, konstrukcija (tloris, fasada, stavbno pohištvo, materiali, barve …) in namembnost  ali zakaj se zgradba uporablja ?

Poznavanje umetnosti je pomembno za uživanje lepote ter lepo urejanje in pospravljanje hiše, stanovanja in okolice.   

Šilasti loki in zunanji oporniki so značilni objekti gotske arhitekture.  Stavbni  mojstri so bili res frajerji, da so že takrat znali graditi trajnostno arhitekturo brez težke mehanizacije, ki je  stara okoli 500 let.   Stavbni mojster Luka Novak se je leta 1577 podpisal na sklepnik glavne ladje. Srednjeveški arhitekt je bil zidar, ki je znal latinsko. Beseda arhitektura je nastala  iz grške besede architecton, kar pomeni mojster graditelj ali dobesedno glavni tesar.

Gotska umetnost je dejanje optimizma, ponosa in preskus mojstrstva. Notranjost gotske cerkve s portali, slopi in oboki v magični svetlobi, človeka usmerja proti lepoti in večnosti. Slopi delijo notranji cerkveni prostor cerkve sv. Trije kralji na tri ladje. Cerkveni notranji prostor je svetišče  in je prilagojen katoliškim obredom in vsi obiskovalci se moramo tu kulturno obnašati.

Zidovi z okni in vrati, slopi, polslopi in služniki nosijo obokan strop.          

Notranji cerkveni prostor je celostna umetnina in nam vzbuja občutek lepote, miru in zadovoljstva ter nam navdihuje najgloblje religijsko občutje.

Križnorebrasti obok je značilnost gotske arhitekture. Notranjost gotske cerkve je simbolni most med svetovi univerzuma – nebom (obok), zemljo (vodoravna tla) in podzemnim svetom (kripta), kot povezava  med človekom in njegovim Stvarnikom.

Glavna umetniška vrednost cerkve Sv. treh kraljev je njena oprema.

1 EkomuzejB 8 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik1 EkomuzejB 9 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik1 Ekomuzejb 16 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik1 EkumuzejK 79 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik1 EkumuzejK 80 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik1 EkumuzejK 89 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik1 EkumuzejK 90 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik1 EkumuzejK 93 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik1 EkumuzejK 88 Gotska cerkev Sv treh kraljev v Slovenskih goricah je umetnostno zgodovinski kulturni spomenik