VODENO KOLESARJENJE PO ARHEOLOŠKI CESTI BENEDIKT, BENEDIŠKA BOGASTVA PRIMERJAMO Z BOGASTVI ATLANTIDE

Kolesarili boste po označeni Arheološki cesti Benedikt. Na pot se boste odpravili v Benediktu, obiskali pa boste še 12 označenih točk in terenske arheološke spomenike.

Benediška bogastva so simbolno primerljiva z bogastvi Atlantide. S pomočjo arheoloških dokazov in domišljije bomo  skupaj razmišljali o bogastvu starih zgodb. Gomile so pomemben dokaz spoštovanja prednikov in njihove lastnine. Benediški kraj je bil poseljen od pradavnine do danes zaradi zdravih energij,  čiste vode in zraka ter zelo rodovitne prsti. Na Arheološki cesti Benedikt boste lahko začutili preteklost od pradavnine do danes. Naši predniki so znali živeti z naravo. V gozdovih so se umirili, sprostili in čutili energijo.  Na tem mestu omenjamo samo najpomembnejše zanimivosti - Benedikt z okolico ima bogata arheološka najdišča, saj so ljudje te kraje naseljevali že od mlajše kamene dobe. Z najdbo negovskih čelad je postal Ženjak (Benedikt, Na klancu) svetovno znan. Peljali se bomo mimo najdišča edinstvenega in odlično ohranjenega fosilnega okostja mladiča miocenskega kita iz Benedikta, ki  je staro okoli 13 milijonov let. Sedaj je razstavljeno ob mamutu v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani.

Izhodiščna točka je središče Benedikta, Čolnikov trg 7,  na začetku Arheološke ceste. Čas trajanja  6 ur. Kolesarjenje 2,5 do 3 ure, hoje 50 minut. Potrebna so  lastna varna kolesa z opremo in čelada. Zagotovimo strokovno vodenje, kosilo in zemljevid.