BISERI KULTURNE ZGODOVINE IN EKOMUZEJ DOLINA POZITIVNIH ENERGIJ BENEDIKT

Najprej boste obiskali Galerijo akademskega kiparja Gabrijela Kolbiča (1913 - 1995) na Zgornji Velki. Občudovali boste najlepšo kiparsko galerijo v Slovenskih goricah z umetninami enega najpomembnejših slovenskih kiparjev 20. stoletja, ki je s svojimi kipi moderniziral kiparske ideje Augusta Rodina in Ivana Meštroviča.

Pot boste nadaljevali do Methansove hiše – etnografske zbirke in hiše zgodb na Zgornjem Dražen vrhu. Najprej bo za vas  malica s tradicionalno slovenjegoriško hrano in pijačo. V hiši prirejajo likovne razstave in srečanja, literarne dogodke in na ogled so kiparske umetnine Leopolda Methansa. Vodnik interpretator, Leopold Methans, vam bo predstavil nekaj zanimivosti iz svojih bogatih zbirk starin in umetnin.

Odpeljali se boste k  S . Ani v Slov. goricah (Kremberk). Kratko vam bomo predstavili za mnoge nekdanje popotnike najlepši kraj v Slovenskih goricah. Pomembna znamenitost je  vinogradniška muzejska zbirke in razstave o vinogradniku, sadjarju in kirurgu Francu Postiču (1794–1861). Oktobra 1855 so obiskali lepo Sv. Ano in pri Postiču malicali snaha zadnjega  francoskega kralja  Karla X. Burbonskega  Marija Karolina  vojvodinja de Berry (1798 – 1870) z drugim možem grofom Karlom Lucchesi Palli, svojimi hčerkami, sinom prestolonaslednikom francoskega kraljestva in nekaj dni Francoskim kraljem Henrijem V. vojvodom Bordeaux in njegovo ženo Marijo Terezijo von Österreich-Este. To je bil najznamenitejši obisk Sv. Ane. Odpeljali se boste v Ekomuzej na  kosilo v bližnjo gostilno. Po kosilu boste lahko obiskali Sv. Tri Kralje v Slovenskih goricah.  Za vas smo pripravili  interpretativno vodenje po znameniti poznogotski cerkvi Sv. trije kralji (1521–1588) z dragoceno opremo. Za zaključek se boste lahko ustavili v  Kavarni, slaščičarni in pekarni Šijanec v Benediktu.

Spremljal vas bo turistični vodnik po Štajerski in interpretator dediščine do vašega odhoda domov. Skupina si mora zagotoviti lasten prevoz.