VODENO KOLESARJENJE PO ARHEOLOŠKI CESTI BENEDIKT, BENEDIŠKA BOGASTVA PRIMERJAMO Z BOGASTVI ATLANTIDE

Kolesarili boste po označeni Arheološki cesti Benedikt. Na pot se boste odpravili v Benediktu, obiskali pa boste še 12 označenih točk in terenske arheološke spomenike.

Benediška bogastva so simbolno primerljiva z bogastvi Atlantide. S pomočjo arheoloških dokazov in domišljije bomo  skupaj razmišljali o bogastvu starih zgodb. Gomile so pomemben dokaz spoštovanja prednikov in njihove lastnine. Benediški kraj je bil poseljen od pradavnine do danes zaradi zdravih energij,  čiste vode in zraka ter zelo rodovitne prsti. Na Arheološki cesti Benedikt boste lahko začutili preteklost od pradavnine do danes. Naši predniki so znali živeti z naravo. V gozdovih so se umirili, sprostili in čutili energijo.  Na tem mestu omenjamo samo najpomembnejše zanimivosti - Benedikt z okolico ima bogata arheološka najdišča, saj so ljudje te kraje naseljevali že od mlajše kamene dobe. Z najdbo negovskih čelad je postal Ženjak (Benedikt, Na klancu) svetovno znan. Peljali se bomo mimo najdišča edinstvenega in odlično ohranjenega fosilnega okostja mladiča miocenskega kita iz Benedikta, ki  je staro okoli 13 milijonov let. Sedaj je razstavljeno ob mamutu v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani.

Izhodiščna točka je središče Benedikta, Čolnikov trg 7,  na začetku Arheološke ceste. Čas trajanja  6 ur. Kolesarjenje 2,5 do 3 ure, hoje 50 minut. Potrebna so  lastna varna kolesa z opremo in čelada. Zagotovimo strokovno vodenje, kosilo in zemljevid.

SLOVENSKE GORICE SO BILE TUDI DEŽELA ILIROV, KELTOV IN RIMLJANOV, V SPOMIN NA ARHEOLOGA STANKA PAHIČA (1924-2003)

Začetek potovanja je v mestu  Lenart. Ljubitelje  najstarejše  preteklosti vabimo  na prav posebno ekskurzijo.  Podoživljali in opazovali boste krajino  Slovenskih goric  v času najstarejših zgodovinskih obdobij.  Obiskali boste tiste kraje,  kjer so nam zapustili  svoje predmete Iliri, Kelti in Rimljani.  S pomočjo domišljije, opazovanja krajine  in interpretiranih spomenikov boste  podoživeli  čas od 700  let pred našim štetjem  do konca  rimskega imperija. Videli boste naslednje kraje: Lenart - Sveti Jakob - Jarenina - Šentilj - Novine - Ceršak - Sladki Vrh - Gornji Cmurek - Apače – Preddvor - Gornja Radgona -  Radenci -  Kapela -   Okoslavci -  Očeslavci - Stavešinci - Negova – Komarnica - Cerkvenjak – Osek - Trotkova – Benedikt – Lenart.   Ekskurzija je posvečena  spominu na arheologa Stanka Pahiča (1924-2003), ki je odkril večino arheoloških spomenikov v naših krajih. Po tej poti je vodil leta 1964 jugoslovanske arheologe, ki so v Mariboru imeli strokovno srečanje o Keltih. Med potjo boste pokusili  3 vzorcev vin in tradicionalno malico.  Kosilo bo iz lokalnih sezonskih živil. Spremljal vas bo turistični vodnik po Štajerski in interpretator dediščine do vašega odhoda domov. Skupina si mora zagotoviti lasten prevoz.

ARHEOLOŠKI BISERI IN EKOMUZEJ DOLINA POZITIVNIH ENERGIJ BENEDIKT

Vaše popotovanje se bo pričelo v Krajinskem parku Negovsko jezero z ogledom naravnih znamenitosti in hiše dobrega človeka iz Negove Ivana Krambergerja. Naslednja zanimivost je več kulturni Pachamama center, ki se imenuje po Materi Zemlji. Lastniki in prostovoljci iz vsega sveta želijo polepšati ta del zemlje. Videli boste  čudovit park in mnogo umetnin skupaj z domiselnimi sonaravnimi tehnološkimi izboljšavami in naravno kozmetiko. Mimo gradu Negova se poste peljali na Ločki Vrh mimo največjega noriško panonskega  gomilnega grobišča v Slovenskih goricah. Vsa gomilna grobišča v naših krajih so na izjemno lepih krajih z močnimi energijskimi točkami. S pomočjo domišljije se bomo postarali za 2.000 let in si zamislili življenje naših davnih prednikov.

Ustavili se boste pri Sv. Treh Kraljih v Slovenskih goricah.  Najprej boste pokusili 3 vzorce vin in tradicionalno malico v 450 let stari kleti in izvedeli nekaj zgodb o bogatem vinogradništvu.

Za vas smo pripravili  interpretativno vodenje po znameniti poznogotski cerkvi Sv. trije kralji (1521–1588) z dragoceno opremo. Po ogledu Benedikta, boste lahko obiskali Interpretacijski center Ekomuzeja, noriško panonske gomile ter pokusili naravno mineralno vodo - Benediško slatino. Nato se boste odpeljali na pozno kosilo v bližnjo gostilno. Po kosilu se boste lahko zapeljali mimo vile rustike v Obratu in obiskali najdišče negovskih čelad.

Spremljal vas bo turistični vodnik po Štajerski in interpretator dediščine do vašega odhoda domov. Skupina si mora zagotoviti lasten prevoz.

BISERI GOTSKE IN BAROČNE UMETNOSTI V SREDIŠČU SLOVENSKIH GORIC IN EKOMUZEJ DOLINA POZITIVNIH ENERGIJ BENEDIKT

Najprej si boste ogledali znamenito poznogotsko cerkev sv. Lenarta. Začeli boste doživljati zgodbe anonimnih mojstrov graditeljev slovenskogoriških cerkva in srečali se boste z deli baročnih kiparjev in slikarjev. S pomočjo domišljije se boste vrnili 400 let v srednji vek in podoživeli gradnjo gotske umetnine. Zanimiv  je del protiturškega obzidja in grobnica grofov Herbersteinov.

Odpeljali se boste k  Sv. Trojici s poznano romarsko baročno cerkvijo in  samostanom. Cerkev in muzejska zbirka sta pravi zakladnici umetnin in starih knjig.

Sledila bo vožnja v naselje Sv. Trije Kralji v Slovenskih goricah. Za vas smo pripravili  interpretativno vodenje po  cerkvi. Pokusili boste  3 vzorcev vin in tradicionalne hrane v 450 let stari kleti nekdanje mežnarije.  Pri Sv. Treh Kraljih je bil rojen »kralj Slovenskih goric« zaslužni narodnjak, vinogradnik, napreden kmet in živinozdravnik Dominik Čolnik.

Po okrepčilu se boste odpeljali v Cerkvenjak. Poznogotska cerkev ima ohranjenih manjši del gotskih fresk in tudi baročno opremo. Ogledali si boste zasebno etnografsko muzejsko zbirko v nekdanji Tušakovi vili.

Mimo gradu Negova in največjega noriško panonskega gomilnega grobišča Trotkova se boste odpeljali na pozno kosilo v bližnjo gostilno. Po poznem kosilu še boste lahko obiskali poznogotsko cerkev sv. Jurija v Jurovskem dolu. Spremljal vas bo turistični vodnik po Štajerski in interpretator dediščine do vašega odhoda domov. Skupina si mora zagotoviti lasten prevoz.

BISERI KULTURNE ZGODOVINE IN EKOMUZEJ DOLINA POZITIVNIH ENERGIJ BENEDIKT

Najprej boste obiskali Galerijo akademskega kiparja Gabrijela Kolbiča (1913 - 1995) na Zgornji Velki. Občudovali boste najlepšo kiparsko galerijo v Slovenskih goricah z umetninami enega najpomembnejših slovenskih kiparjev 20. stoletja, ki je s svojimi kipi moderniziral kiparske ideje Augusta Rodina in Ivana Meštroviča.

Pot boste nadaljevali do Methansove hiše – etnografske zbirke in hiše zgodb na Zgornjem Dražen vrhu. Najprej bo za vas  malica s tradicionalno slovenjegoriško hrano in pijačo. V hiši prirejajo likovne razstave in srečanja, literarne dogodke in na ogled so kiparske umetnine Leopolda Methansa. Vodnik interpretator, Leopold Methans, vam bo predstavil nekaj zanimivosti iz svojih bogatih zbirk starin in umetnin.

Odpeljali se boste k  S . Ani v Slov. goricah (Kremberk). Kratko vam bomo predstavili za mnoge nekdanje popotnike najlepši kraj v Slovenskih goricah. Pomembna znamenitost je  vinogradniška muzejska zbirke in razstave o vinogradniku, sadjarju in kirurgu Francu Postiču (1794–1861). Oktobra 1855 so obiskali lepo Sv. Ano in pri Postiču malicali snaha zadnjega  francoskega kralja  Karla X. Burbonskega  Marija Karolina  vojvodinja de Berry (1798 – 1870) z drugim možem grofom Karlom Lucchesi Palli, svojimi hčerkami, sinom prestolonaslednikom francoskega kraljestva in nekaj dni Francoskim kraljem Henrijem V. vojvodom Bordeaux in njegovo ženo Marijo Terezijo von Österreich-Este. To je bil najznamenitejši obisk Sv. Ane. Odpeljali se boste v Ekomuzej na  kosilo v bližnjo gostilno. Po kosilu boste lahko obiskali Sv. Tri Kralje v Slovenskih goricah.  Za vas smo pripravili  interpretativno vodenje po znameniti poznogotski cerkvi Sv. trije kralji (1521–1588) z dragoceno opremo. Za zaključek se boste lahko ustavili v  Kavarni, slaščičarni in pekarni Šijanec v Benediktu.

Spremljal vas bo turistični vodnik po Štajerski in interpretator dediščine do vašega odhoda domov. Skupina si mora zagotoviti lasten prevoz.

Image

Sledite nam na

Kontakt

EKOMUZEJ Dolina miru Benedikt
Interpretacijski center Ekomuzeja

Šolska ulica 4
2234 Benedikt
--- klikni za ogled zemljevida ---

telefon: 041 240 242

epošta: ekomuzej@benedikt.si