Hiša na Radgonski cesti 10 v Benediktu

Znano benediško stavbo iz druge polovice 19. stoletja je zamenjalo več lastnikov in v njej je bila trgovina, gostilna, ljudska milica (policija), urad krajevne skupnosti in drugo. Tu je mladost preživela priznana akademska kiparka Vlasta Zorko. Njena starša, trgovca in lastnika hiše med leti 1930 in 1947 sta bila Vinko in Ivanka Zorko.

Gostinstvo Trsek, ki ga vodi Franjo Kraner, je junija 2018 odprlo v celoti obnovljeno hišo. Urejena je tudi okolica s parkiriščem. Polepšana in modernizirana hiša je namenjena oddajanju turističnih sob in apartmajev. Obnovo je odlično opravil glavni izvajalec gradbenih del domači podjetnik Miran Rola s.p. iz Ihove (fasaderstvo, izdelava in barvanje fasade, izolacije fasade, suhomontaža, izdelava predelnih sten, stenske obloge, strojni ometi).

Predsednik TD Atlantida Benedikt Anton Mlasko je čestital družini Kraner za uspešno in kakovostno širjenje turistične ponudbe v Benediktu. Podaril jim je model lesene hiše, ki naj simbolizira domačnost, gostoljubnost in prijaznost njihove dosedanje in nove turistične ponudbe.

20 EkumuzejK 25 Hisa na Radgonski cesti 10 v Benediktu